Tillbaka till Praktisk info

Säkerhet och skydd i lägenheten

Det finns olika sätt att skydda sig mot inbrott och också skydda sin lägenhet från brand.

Säkerhetsdörr

En bra säkehetsdörr skyddar mot både inbrott och brand. Föreningen har ibland haft specialpriser till medlemmarna, nu senast från Prodoor på denna typ av dörr https://www.prodoor.se/wp-content/uploads/2020/11/Produktblad-Prodoor-R31-RC3-s%C3%A4kerhetsd%C3%B6rr.pdf , men det finns många olika leverantörer av säkerhetsdörrar utöver Prodoor, t ex Proloc, SwedoorDaloc m fl och genom åren har boende ibland gått ihop gentemot en leverantör för att få ett bra pris.

Säkerhetsdörrar utvecklas och för att få ett bra inbrottsskydd bör säkehetsdörren ha reglar som skjuts ut/hakar i den speciella dörrkarmen när man låser dörren.

Låskåpa

Oavsett typ av dörr är en låskåpa en relativt  billig investering för att minska risken att  obehöriga kan manipulera upp dörrvredet genom att föra in verktyg genom brevinkastet. Många tillverkare av säkhetsdörrar säljer dessa som tillbehör och de finns också att köpa på t ex Clas Ohlson.

Säkerhetsbrevlåda

Ett sätt att hindra obehöriga från att föra in saker genom brevinkastet för att försöka manipulera dörrvrerdet och som också gör att eventuell post som ansamlas när man är bortrest inte syns är en säkerhetsbrevlåda. De flesta, om inte alla, har två lägen: hemmaläge då posten samlas i lådan och bortaläge då posten åker igenom lådan och hamnar på golvet så posten ej syns om någon skulle titta in i brevinkastet. Också detta finns hos de flesta tillverkare av säkerhetsdörrar som tillval men också att köpa från många andra, t ex Postgate.

Larm

Vi har uppfattat att polisen ser ett hemlarm som en bra investering för att förhindra inbrott. Ofta kostar installationen en peng och sedan har man en månatlig ksotnad för abonnemanget. Verisure och Sector Alarm är ett par namn i den branschen. Föreningen har just nu ett erbjudande hos Sector Alarm, (offert här: Offert BRF Riddarsporren24) , som kan beställas via kontaktpersonen i offerten, Albin Karlsson.