Tillbaka till Aktuella projekt

Kommande stambyte – ej planerat ännu

Enligt underhållsplanen och det vi sett vad gäller skick på stammar och vattenrör bör vi planera för ett stambyte inom de närmsta 5 åren.

Föreningen har under 2023 gjort ett teststambyte i 17-huset på en sida av en trappuppgång, historiken finns på denna sida.

Under 2024 gjordes ett teststambyte i 15C, båda sidorna av trappuppgången. Även denna gång gick man in via köket. Informationen om det finns HÄR.

De horisontella stammarna under fastigheten är i stort sett bytta, det har skett i omgångar under de senaste åren och vi tittar på de sista delarna.

När stamspolningen som sker under hösten 2024 är klar kommer föreningen börja titta på möjlig plan för stambytet, baserat på erfarenheterna från teststambytena och stamspolningen. Det finns i nuläget ingen tidplan för ett stambyte, mer än att det mest troligt kommer starta någon gång 2025 eller 2026, men det kan också bli senare beroende på behov och hur lång tid en upphandling tar. Stambytet kommer troligtvis ske i omgångar och ta upphåll under vintrarna (eftersom vi behöver ha värmen igång i lägenheterna då).

Väldigt många av våra lägenheter har en planlösning där (huvud-)badrummet ligger bredvid köket, vilket gör att vi kan gå in via köket för att byta stammarna. Även med lösningarna många har att köksskåp står dikt an mot väggen, vilket medför en del arbete med att komma åt stammarna och sedan återställa skåpen, blir det ändå en billigare lösning än om vi varit tvungna att hantera stambytet via badrummen.

Vanliga frågor och svar:

  • Kommer nya lån tas upp?
    • Just nu är det troligt att det blir så.
      • Vi har inte börjat räkna på stambyte ännu, utan vill ha resultatet klart av teststambytena + spolningen först så vi får bättre koll på utmaningar och kostnader. När vi har bra uppskattning på kostnader tittar vi på finansieringen. Styrelsen räknar med att det mycket troligt kommer tas upp nya lån, nuvarande medlemmar ska inte stå för hela kostnaden så att framtida medlemmar gynnas på deras bekostnad. Med det sagt kan det tänkas att kommande styrelse tar beslutet att behålla mer kontanta medel än vanligt inför stambytet, istället för att amortera som vi normalt skulle göra.
      • Om stambytet sker i omgångar behövs inte hela beloppet lånas upp med en gång.
  • Kommer man få tillgång till en evakueringslägenhet under tiden stambyte pågår i ens lägenhet?
    • Nej, föreningen har inte möjlighet att tillhandahålla detta (och är inte heller skyldiga till det då stambyte räknas som ”sedvanligt underhåll”)
    • Om man vet med sig att man har svårt att vistas i en dammig miljö rekommenderar vi att man förbereder för annat boende under stambytet (detta ersätts inte av föreningen). Även om entrepenörerna gör sitt bästa för att hålla det rent och snyggt kommer man inte ifrån att det kan bli en ganska dammig och smutsig miljö.
  • Hur kommer det fungera med vatten/toalett/dusch?
    • Under tiden stambytet sker kommer kallt och varmt vatten samt avlopp tillhandahållas på ett antal våningar i trapphuset.
    • Utöver att man får 24-timmars åtkomst till toaletten vid tvättstugan i 15 C (normalt har vi ju bara åtkomst 8-22)  får man också åtkomst till fler av de toaletter som finns på olika ställen i fastigheten, bland annat i styrelserummet.
    • Duschen utanför tvättstugan i 15 C bokas precis som alltid via tavlorna eller Aptus Home-appen. Man får också tillgång till fler duschar, bland annat i styrelserummet.
  • Kommer badrummet behöva rivas ut?
    • För de allra flesta kommer det inte behövas då vi kan gå genom köket istället för badrummet.
    • Om man ändå önskar att renovera badrummet i samband med stambytet går det bra. Det får då planeras in så att det taktar med stambytet i det trapphuset.
  • Kan beslut om stambyte tas av styrelsen, eller behöver det tas upp på en stämma?
    • Ett stambyte räknas som sedvanligt underhåll och styrelsen har det övergripande ansvaret för underhållet av fastigheten (i vilket bland annat stammarnas och vattenledningarnas skick ingår). I princip kan alltså styrelsen besluta att ett stambyte är nödvändigt även om det ofta rekommenderas att det också tas upp på en stämma. (I de fall det krävs mer omfattande åtgärder som att medlemmarnas badrum helt eller delvis måste rivas ut så krävs ett beslut på en föreningsstämma med två tredjedelars majoritet. Detta ser alltså inte ut att behövas i vår förening.)
  • Kan man vägra ett stambyte?
    • Nej, varken som bostadsrättsinnehavare eller hyresgäst.
    • Man kan inte hindra åtkomst till sin lägenhet, om nödvändigt kan handräckning från Kronofogden begäras för att få åtkomst till lägenheten.

————————————————————————————————–

Teststambyte 17-huset

Parallellt med stambytet av avloppsrören i blindkällaren kommer föreningen genomföra ett teststambyte  i en slits/schakt på ena sidans lägenheter i trapphuset på Hagagatan 17M. Mer info kring bakgrunden finns i detta blogginlägg. Renoveringen kommer att hålla på under 5–6 veckor, varav 1-2 veckor i början kommer att vara extra stökiga, smutsiga och högljudda pga bilning, …

Teststambyte 15-huset

För att se om 15-huset har samma förutsättningar som 17-huset görs nu ett teststambyte i 15 C under våren 2024. Mer info kring bakgrunden finns i detta blogginlägg. På denna sida finns information om det tidigare teststambytet i 17-huset. Tidplanen innebär att bilningar planeras till 15-24 april för vänster stam och 15-28 maj för höger. Stambytet …