Det händer tyvärr ibland att det blir stopp någonstans i avloppssystemet. Ett stopp inträffar oftast i de rör eller vattenlås som lägenheten ansvarar för. Ett stopp i den gemensamma vertikala stammen är mera sällsynt, men kan naturligtvis hända.
Nedan följer kortfattat några tips om vad du kan göra för att undvika att det blir ett stopp, samt vad du själv kan göra om det ändå inträffar – och spara en tusenlapp eller två.
Det är olika orsaker och åtgärder beroende på om stoppet inträffar i t.ex. köket eller
duschen.
Köket:
Vid ett stopp i avloppet från köket är det nästan alltid fett som är grundorsaken. Om diskhon är en bit från den gemensamma stammen så hinner en del av fettet fästa sig och sedan byggs det på med mer fett och andra partiklar – grunden till en propp är lagd.
Hur undvika: Se till att fett inte hamnar i diskhon! Torka alltid ur stekpannan och släng det i soporna innan du sköljer pannan med varmt vatten. Skaffa uppsamlare/sil till diskhon, om den saknas. Om du ändå måste hälla fett i diskhon ta först ett par droppar diskmedel sedan fettet och skölj efter med varmt vatten.
Om stoppet är ett faktum: Blanda minst 1 dl bikarbonat (bakpulver) med 2 tsk salt och häll det i diskhon. Häll sedan på 3-4 dl vinäger eller ättika. Det kommer att fräsa och bubbla litet men det är inget farligt. Medan du väntar i ca 10 minuter kokar du upp 3-5 liter vatten och häller det kokheta vattnet i diskhon. Om avrinningen efter 15-20 minuter fortfarande är dålig kan proceduren upprepas.
Om det är tvärstopp i avloppet använd vaskrensaren, i första hand – se baksidan.
Om inget hjälper måste en mekanisk rensning göras – rörmokare, eller avloppsrensaren,
se baksidan.
Handfatet:
Här är det ofta hår som är boven i drama, men också beläggning som ansamlats i vattenlåset under handfatet. Här är inte bikarbonat och ättika så effektiva utan det är mekanisk rengöring som måste till. Börja med att avlägsna eventuellt hår från silen i handfatet. Använd en liten gaffel eller liknande. Använd sedan vaskrensaren – se baksidan.
Om ovanstående inte hjälper måste vattenlåset skruvas loss och rengöras. Det är inte svårt och är det av plast kan det ofta skruvas loss med bara händerna, annars behövs en stor tång, typ polygrip. Det är bra att ta en bild först med mobilen så du kan se hur delarna skall sitta när du plockar ihop dem igen. Använd gärna litet diskmedel på de delar som skall in i varandra så glider de lätt på plats och håller tätt. Var noggrann med att få packningarna på plats.
Om stoppet kvarstår sitter det längre ner i röret fram till den gemensamma stammen och då kan avloppsrensaren användas – se baksidan, eller så måste du be om hjälp.
Duschen:
Här är både orsaker och åtgärder ungefär desamma som för handfatet. Vattenlåset sitter här i själva golvbrunnen och har ofta ett handtag så man dra loss det. En gammal diskborste är ett utmärkt verktyg för rengöring av galler, golvbrunn och vattenlås. Om det luktar illa efter åtgärden har du glömt att tappa vatten i vattenlåset eller så är vattenlåset inte helt nertryckt på sin plats. Vissa typer av vattenlås har också en O-ring, kontrollera så att den finns kvar.
Nedanstående hjälpmedel finns att köpa på t.ex. Clas Ohlson
Vaskrensare
Kostnad ca 50:-
Användning: Vaskrensaren består av en gummihylsa och ett skaft. Man sätter gummihylsan över utloppet i diskhon/handfatet och trycker ner tills det tar emot och sedan drar upp den igen. Det åstadkommer en tryck-och-sug-verkan som fortplantar sig ner i avloppet. Men, för bästa effekt bör man täppa till avrinningshålet upptill och alla hål i den andra diskhon annars går mycket av verkningsgraden förlorad. En medhjälpare kan täppa till med händerna. Det är också bra att låta vattnet rinna under tiden.
Vaskrensaren är också effektiv att använda vid stopp i toaletten.
Sil för diskho
Kostnad ca 140:-
Användning: Det finns 3 olika typer i samma förpackning för olika typer av diskho. Det bör gå att hitta någon som passar. Syftet är att samla upp matrester och annat som kan fastna i röret och på så sätt minska möjligheten att en propp börjar byggas upp.
Silen eller uppsamlaren tömmer man naturligtvis i soporna.
Hårfångare
Kostnad ca 70:-
Användning: Enkel att använda, som bilden visar. Kroken upptill gör att den inte ramlar ner i vattenlåset och kan lätt ”vittjas” på de fångade hårstråna, som annars lätt kan fastna i avloppet och sedan byggs på till en propp.
Hårfångaren kan användas i både handfat och dusch. I golvbrunnen kan man använda flera stycken. Järntråden kan bockas så den passar på olika ställen.
För golvbrunnen finns också ett filter att köpa i form av ett finmaskigt nät som fångar upp allt inklusive hår. (Golvbrunnsfilter)
Avlopps-/Rörrensare
Kostnad ca 180:-
Användning: Efter att vattenlåset avlägsnats kan den användas i rören fram till den gemensamma stammen. Vajern är 7.5 m lång, men man använder så mycket som behövs och fäster den i trumman. Sedan är det bara att veva. Om proppen är stor kan vajern skruva sig in i proppen så att den kan dras ut.
OBS! Skall inte användas i toaletten pga. den branta krökningen i dess permanenta vattenlås. Vajern kan förorsaka märken i porslinet.
Styrelsen har inhandlat följande verktyg för utlåning vid behov
Verktygen förvaras i Hobbyverkstaden i 15-huset och de kan lånas gratis.
Kontakta någon av följande för att komma in i hobbyverkstan:
Tor Abrahamsson, tel. 0723-33 79 61, Nils Dinell Seredowsky, tel. 0705-12 06 03 eller någon du känner som har tillgång till hobbyverkstan.
Begär att få hjälp om du känner osäkerhet vid användandet.
Instruktioner för utlåningen finns på plats.
Avloppsrensare
Vevas för hand eller kopplas till borrmaskin – max 500 varv/minut. Vajern är 8 meter men kan justeras för önskad längd. Används efter vattenlåset och från skarven närmast golvet. Avlägsna också muffen, om det går.
Endoskopkamera
Endoskopkameran används för att inspektera avlopp och andra trånga utrymmen. Kabeln är 3.5 meter. Den ger en bra bild med hög upplösning och har fått bra omdöme.
Den är också lätt att använda. Används efter vattenlåset och från skarven närmast golvet. Avlägsna också muffen, om det går.
Multidetektor
Multidetektor för att undersöka vad som finns i våra väggar, golv och tak innan du börjar borra.
Tekniska data:
• Lokaliseringsdjup strömförande ledningar: max 5 cm
• Lokaliseringsdjup trä: max 2,5 cm (två gipsskivor)
• Lokaliseringsdjup metallföremål: max 10 cm
• Kalibrering: automatisk
• Driftkälla: batteri
• Spänning: 1,5V (4st. AAA batterier)